Wapening voor funderingen

Wapeningskorven

Om funderingsbalken van wapening te voorzien wordt er gebruik gemaakt van wapeningskorven, dit bespaart veel tijd omdat de korven in de meeste gevallen kant en klaar worden aangeleverd. Alleen het koppelen van de korven wordt nog gedaan op de bouwplaats, dit scheelt erg veel tijd tijdens het bouwen en ook arbeidskosten. Voor kleinere projecten is het perfect om een prefab korf te gebruiken, dit scheelt ook opslagruimte omdat je deze direct op zijn plaats kunt zetten in de bouwerij. 

Wapeningskorven

Verschillende toebehoren

Om wapeningskorven aan elkaar te koppelen en geen verlies in sterkte van het beton te krijgen, wordt gebruik gemaakt van koppelingsstaven. In de meeste gevallen zijn de staven 120 of 150 cm lang, en uitgevoerd in beton staal wat rond 12 is. Voor het maken van hoekverbindingen worden haarspelden gebruikt, ook de haarspelden hebben een diameter van rond 10 of rond 12. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er krachtverlies optreedt, dit kan wel gebeuren wanneer er te weinig wapening in overgangen zoals hoeken wordt gebruikt.

Voldoende dekking voor de wapening

Wanneer de wapeningskorven zijn geplaatst is het tijd om de bekisting te maken, de korven moeten voldoende dekking hebben zodat deze helemaal in de beton zitten. Met afstandhouders die van kunststof zijn wordt hiervoor gezorgd, deze worden op de wapening geklikt. Hierdoor kan de bekisting niet tegen de wapening komen, aan de onderkant van de korven worden betonnen afstandhouders gebruikt waar de korven op staan. Op deze manier heb je aan zowel de zijkanten als de onder en bovenkant voldoende dekking op het betonstaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *