Hoe bouw je een mooi, onderhoudsarm schuurtje?

schuurtje

Het schuurtje of tuinhuis dat je hebt, stort van ellende in elkaar. Of je hebt nog geen schuurtje in je tuin of bij je huis. Wat je reden ook is om deze constructie neer te zetten, je wilt dat het er mooi uitziet, relatief goedkoop kan worden neergezet en dat je er later weinig onderhoud aan hebt. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het best kunt aanpakken en welke materialen aan te raden zijn. De tips zijn overigens ook toepasbaar op veranda’s.

Zelf bouwen

Tegenwoordig is iedereen al snel geneigd om een vakman of -vrouw in te schakelen. Vaak hebben mensen geen tijd om zelf te klussen. Als het kosten van de klusser(s) per uur lager zijn dan jouw uurloon, is dat begrijpelijk. Mensen die zelf vrij handig zijn en tijd hebben voor het bouwen van de constructie kunnen dit natuurlijk lekker zelf doen. Dit geeft ook nog eens extra voldoening als het gebouwtje dan eenmaal staat. Ben je wel handig, maar weet je niet echt hoe je moet beginnen? Er staan genoeg voorbeelden en tutorials op het internet, die jou een duwtje in de goede richting kunnen geven. 

Materialen

Vaak zijn schuurtjes of veranda’s gemaakt van hout. Voor het geraamte is dit ideaal, omdat hout gemakkelijk te zagen is. Ook zijn balken gemakkelijk aan elkaar te bevestigen met schroeven. Vaak heeft een schuurtje, tuinhuisje, of veranda houten panelen als wand. Dit staat mooi natuurlijk in een tuin, maar is niet geheel zonder onderhoud. Een keer in de zoveel jaren zal dit houdt namelijk overgeschilderd moeten worden. Op wanden waar weinig zon komt, kan ook mos en dergelijke ontstaan. Dit laat sporen achter op hout. 

Een mooi alternatief voor hout is een damwand met het profiel van hout. De coating is van plastic, maar het lijkt op geverfd hout. Zulke wandprofielen bestaan in allerlei kleuren en hoeven nooit geverfd te worden. Wel kan hier ook aanslag op ontstaan, maar dit is veel gemakkelijker te verwijderen dan bij hout. Voor het dak kun je golfplaten gebruiken, zoals op de afbeelding. Dit zijn nog best esthetisch verantwoorde golfplaten. Ook kun je kiezen voor dakpannen of dakpanplaten

We hopen dat je met deze tips vooruit komt. Met vragen over materialen en het gebruik daarvan kun je ook altijd terecht bij de winkel of bouwmarkt.