Het belang van een brandwerende kluis

brandwerende-kluis-sun-safe-electronic-es-031d-dicht

Natuurlijk ga je er niet van uit dat er bij je thuis op of kantoor brand uitbreekt, maar dit zich toch helaas voordoet zal je toch graag je grootste kostbaarheden willen beschermen tegen het vuur. Om bijvoorbeeld sieraden, belangrijke documenten, elektronica of fotoboeken te beschermen tegen temperaturen die gemiddeld oplopen tot wel 800 graden Celsius is er de brandwerende kluis. Maar wanneer is een kluis brandwerend?

Geteste brandwerende kluizen

Brandwerende kluizen zijn gemaakt van brandwerende materialen en zorgen er voor dat de temperatuur in de kluis tijdens een brand een stuk lager blijft. Hoelang deze temperatuur laag blijft ligt aan de kwaliteit van de kluis. Bij een geteste kluis weet je precies hoelang de inhoud beschermd is tegen de temperatuur van een brand. Maar een kluis is niet altijd getest, wanneer dit niet het geval is zal de brandbescherming ongeveer een half uurtje zijn. Geteste brandwerende kluizen zijn getest op papier, Data Media en Ontvlambare stoffen / Chemicaliën.

Mate van bescherming

Een brandwerende kluis is zo gemaakt dat de inhoud van de kluis 30 tot 60 minuten wordt beschermd tegen alle gevolgen van een brand. Denk hierbij aan vuur, temperatuur, vocht (bluswater) en puin. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat belangrijke data verloren gaat in een brand. Maar denk niet alleen aan data of documenten, sommige onvervangbare eigendommen zijn nog veel belangrijker om veilig op te bergen. Denk hierbij aan fotoboeken of trouwboekjes.

Wat voor brandwerende kluis je ook kiest, better be safe than sorry dus wacht niet langer!