Heb jij al een egelhuisje?

Wil jij de egels helpen? Plaats dan een egelhuisje in je tuin! Heel veel dieren kunnen de hulp van mensen goed gebruiken en het is voor ons vaak maar een kleine moeite. Dus waarom zouden we ze niet de helpende hand bieden? Een egelhuisje plaatsen levert bovendien niet alleen maar voordelen op voor deze diertjes, het levert jou zelf ook heel wat op. Wat precies? Daar vertellen we jou graag meer over! Je zult zien dat het echt een aanwinst is in jouw tuin!

Waarom een egelhuisje

Maar laten we eerst beginnen met de vraag waarom je eigenlijk een huisje voor deze diertjes zou moeten plaatsen. Zouden ze zich niet gewoon zelf moeten kunnen redden? Idealiter natuurlijk wel, maar door de mens is dit steeds minder goed mogelijk en daarom komt een egelhuisje zo goed van pas. Op welke manier heeft de mens nu een negatief effect op de leefomgeving van de egel? In de eerste plaats doordat we met steeds meer mensen in dit land zijn en er daardoor ook steeds meer bebouwing komt. Voor alle dieren die in het wild leven blijft er daardoor gewoon veel minder leefruimte over. Dit is iets waar we maar weinig aan kunnen veranderen, maar we kunnen de dieren wel iets helpen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een egelhuisje. Een andere reden waarom deze beestjes het moeilijk hebben, is doordat mensen steeds minder planten in hun tuinen hebben en doordat we steeds meer ‘aangeharkte’ tuinen hebben. We laten geen afgevallen blad liggen bijvoorbeeld en dat is juist iets wat egels nodig hebben. Onder een bultje blad kunnen ze hun winterslaap houden en ze gebruiken het om hun nesten mee te bouwen. Je kunt de egel dus helpen door je tuin minder netjes te houden, maar ook door een egelhuisje te plaatsen. Dan hebben ze meteen een plek voor de winterslaap en voor hun jongen, terwijl jij toch je tuin netjes houdt!

Voordeel voor jou

Maar waarom zou je dit nu willen doen? In de eerste plaats kun je een egelhuisje willen plaatsen omdat je deze dieren gewoon een warm hart toedraagt en je een steentje bij wilt dragen aan een betere leefomgeving voor verschillende diersoorten. Maar je kunt het ook doen vanwege het feit dat egels meehelpen bij ongediertebestrijding in jouw tuin. Op hun menu staan bijvoorbeeld:

  • slakken
  • maden
  • rupsen

Iedereen die een beetje tuiniert weet hoeveel schade deze beestjes in jouw tuin aan kunnen richten. Pas opgekomen planten kunnen in een nacht weer weggevreten zijn en van andere planten worden de bladeren tot een gatenkaas gegeten. Met een egelhuisje lok jij egels naar jouw tuin en in ruil zullen zij zich te goed doen aan de slakken, maden en rupsen die zij kunnen vinden. Op die manier hou je een natuurlijk evenwicht in stand en hoef je niet met allerlei middeltjes aan de slag te gaan om deze beestjes te bestrijden. Het is dus met recht een win-win situatie! Heb jij ook interesse in een egelhuisje in jouw tuin? Ga dan naar vogelhuisjes.nl, zij bieden verschillende varianten van deze huisjes aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *