Een niet permanente verbouwing

Soms wil je wat anders. Nee, geen grote ingrijpende veranderingen maar gewoon iets nieuws. Een nieuwe look bijvoorbeeld en dan nog niet eens voor jezelf maar voor je huis. Maar hoe doe je dat nu als je je niet wilt binden aan iets dat permanent is of als je in een huurwoning woont waar je niet zomaar de hamer tegen de muur mag zetten? In deze blog vertel ik je wat tips voor niet permanente verbouwingen, gewoon om even het huis in een ander licht te zetten. Lees je mee?

Verbeteringen mogen permanent zijn

Voor veel huurwoningen geldt dat je niet zomaar mag verbouwen en dat je dit soort projecten alleen mag doen met toestemming van de verhuurder. Die eis blijft ook in dit geval gewoon staan en vaak mag er wel het één en ander, zoals bijvoorbeeld het schilderen van een wandje, mits je het wanneer je vertrekt weer achterlaat zoals het was. Maar ja, als je helemaal klaar bent met de voorzieningen in huis en je wilt er best wat geld tegenaan gooien om deze te verbeteren, moet je het dan ook weer terugbrengen naar de vroegere vervallen staat? Nee, in veel gevallen hoeft dit niet en zal een verhuurder blij zijn met de verbeteringen, misschien valt er nog wel een dealtje te sluiten rondom de kosten. Wanneer je overlegt met de verhuurder is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

Ruimten opdelen

Een andere niet permanente verbouwingstip, mijn persoonlijke favoriet, zijn de gipsplaten. Heb je nu een studentenkamer of een enorme woonkamer maar geen werkruimte? Plaats of laat een gipswand plaatsen. Deze wand plaats je simpelweg daar waar je hem hebben wilt in de ruimte en voilà, je hebt ineens een extra kamer. Gipswanden kunnen vaak ook makkelijker worden weggehaald afhankelijk van de hoogte en dikte. Het zijn in ieder geval geen draagwanden dus slopen is een stuk makkelijk als je het weer zat bent.

De afwerking is alles

Als je deze ideeën nou te veel werk vindt of zelfs te rigoureus, dan kan je het ook simpel houden. Bij de basis als het ware, zoals met dat eerdergenoemde wandje verven. Misschien verf je die gipswand wel een andere kleur of verander je van kussens op de bank. Dat doet vaak al een hele hoop voor het uiterlijk van de ruimte. Verplaats de meubels, koop nieuwe planten, plaats een gipswand en je hebt meteen een ander huis.