De voor- en nadelen van zonneboilers

Water verwarmen is erg duur omdat het een enorme hoeveelheid energie vereist. Er wordt aangenomen dat 18% van de huishoudelijke energie wordt gebruikt om water te verwarmen. In de meeste huizen en bedrijven wordt deze energie opgewekt uit fossiele brandstoffen – gas en olie. De meeste moderne huishoudelijke ketels werken op gas en warmen water op wanneer nodig. Toch verwarmen ook veel mensen hun water nog steeds met behulp van elektriciteit, wat de duurste manier is om water te verwarmen.

Het leven zou behoorlijk ellendig zijn zonder warm water. We kunnen proberen energie te besparen door een aantal levensstijlveranderingen door te voeren om minder warm water te gebruiken (bijvoorbeeld onze baden minder vol laten lopen, thermostaten op ons verwarmingssysteem efficiënter gebruiken), maar in de 21e eeuw willen we allemaal warm water op de tap.

Zonneboilersystemen zijn een geweldige manier om de energiekosten voor verwarmingswater te verlagen. In plaats van te vertrouwen op fossiele brandstoffen, is er een andere optie en dat is zonne-energie gebruiken. Bij zonneboilers wordt de energie van de zon gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens wordt opgeslagen in een warmwatertank. Meestal is er een verwarmingselement of extra boiler voor back-up die het water kan verwarmen tot de gewenste temperatuur in de winter. 

Zoals met de meeste dingen, zijn er voordelen en nadelen om te overwegen. Als u onderzoek doet naar het installeren van een zonneboiler om water voor uw huis of bedrijf te verwarmen, zijn hier enkele dingen die u moet overwegen:

De voordelen van zonneboilers

  • U gebruikt gratis energie! Zonne-energie is gratis en overvloedig (zelfs bij bewolkt weer).
  • Zonnecollectoren nemen minder ruimte in beslag dan zonnepanelen. Dit komt omdat een typisch huis slechts 2-3 panelen op 2m x 1m elk nodig heeft om het water in hun huis te verwarmen. 
  • Ze zijn efficiënt. Ongeveer 80% straling wordt omgezet in warmte-energie.
  • U bespaart geld op brandstofrekeningen.
  • Ze verlagen uw ecologische voetafdruk
  • U kunt subsidie aanvragen voor zonneboilers

De nadelen van zonneboilers

  • Zonnecollectoren kunnen alleen water verwarmen. Zonnepanelen produceren echter elektriciteit en een deel van deze elektriciteit kan ook worden gebruikt om water te verwarmen. Er is dus meer flexibiliteit met zonnepanelen.
  • Jaarlijks onderhoud wordt aanbevolen. Dit komt omdat er een paar onderdelen in het systeem zijn, zoals de pomp en antivries, die moeten worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren.

Het is meestal een goed idee om een professionele installateur uw huis te laten bekijken om te controleren of uw dak geschikt is en ook om te controleren hoe efficiënt uw panelen zullen zijn. Er kunnen te veel bomen of andere soorten schaduw rondom uw huis zijn om uw investering terug te verdienen.

Een zonneboiler kan ook worden gecombineerd met zonnepanelen als de ruimte op het dak dit toelaat. Dit betekent dat een deel van de opgewekte elektriciteit uit de zonnepanelen kan worden gebruikt om het door de zonneboiler verwarmde water bij te vullen tot de vereiste temperatuur. Deze combinatie van panelen is de meest efficiënte manier om uw energiebehoeften te genereren.