Als zzp’er in de bouw werken

Een kantoorbaan is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je liever met je handen bezig bent en potentieel ook graag buiten werkt, dan is een carrière in de bouw of als klusjesman een stuk leukere optie dan dagelijks op kantoor achter een laptop zitten. De meeste ervaren bouwvakkers werken voor een groot constructiebedrijf en op zich is dat een prima bestaan. Maar je bent natuurlijk wel afhankelijk van een maandloon en misschien minder doorgroeimogelijkheden zien. Je droomt er misschien van om voor jezelf te werken en een eigen bedrijf te hebben. Het is goed mogelijk om een eigen bouwbedrijf te beginnen maar er komen wel veel nieuwe verantwoordelijkheden en vaardigheden bij kijken die je zult moeten leren. Wanneer je een eigen bedrijf in de bouw wilt beginnen is het een goed idee om te beginnen als zzp’er. In dit artikel bespreken we hoe je als zzp’er in de bouw kunt werken.

Veilig opbouwen

Het beginnen van een eigen bouwbedrijfje is natuurlijk ontzettend uitdagend en leuk maar er komen ook meteen veel nieuwe verantwoordelijkheden en ook risico’s bij kijken. Je zult in plaats van een veilig vast salaris krijgen nu winst moeten genereren. En alhoewel winst maken natuurlijk fantastisch is, is er ook de mogelijkheid dat je verlies leidt. Om de kans hierop te minimaliseren raden we aan als zzp’er te beginnen en je kosten laag te houden. Huur dus niet meteen een heleboel werknemers in maar probeer in ieder geval in het begin zoveel mogelijk zelf te doen en je kosten te minimaliseren.

Specialiseer en zoek klanten

Omdat je als beginnende zzp’er niet meteen gigantische bouwprojecten kunt beginnen is het een goed idee om in een specifiek aspect te specialiseren. Dit kan natuurlijk van alles zijn, van lekken in het dak repareren tot wasmachines vervangen. Als je een specialiteit hebt zul je op zoek gaan naar klanten. Tegenwoordig kun je natuurlijk al snel via sociale media je diensten promoten maar denk ook aan ouderwetse manieren zoals via via. Hoe sneller je een eerste klant hebt, hoe sneller je omzet kunt genereren.

Bereken je winstmarges

Het doel van je bedrijfje is natuurlijk het maken van winst. Daarom is het belangrijk dat je uitrekent hoeveel je voor verschillende klussen zult vragen. Zelfs als je probeert de kosten laag te houden, zul je nog steeds kosten maken aan bijvoorbeeld bouwmaterialen, van underlayment platen tot houtschroeven. Daarnaast moet je natuurlijk ook manuren rekenen. Je bent als zzp’er begonnen omdat je meer wilde verdienen dan in loondienst. Zorg ervoor dat je goede winstmarges hebt.